Lees je Bijbel,
bid elke dag
Ik krijg erg vaak de vraag “Maar hoe moet ik de Bijbel nou lezen?”
De meeste mensen beginnen namelijk aan het boek vanaf het begin, in de hoop om het einde te kunnen halen, maar lopen ergens in het vierde of vijfde boek vast. Vervolgens laten ze het Woord een tijd liggen en op een goede-voornemens-1-januari pakken ze de Bijbel weer op en beginnen ze weer van voor af aan. En dat terwijl er nog zoveel meer te ontdekken is.
Of, sommige mensen weten gewoon echt niet hoe ze de Bijbel moeten lezen en laten het er daarom maar bij zitten. De uitdaging lijkt te groot. En dat zou heel erg jammer zijn. God wil namelijk zelf met ons praten door Zijn geschreven Woord. God zelf… in eigen Persoon.
Daarom wil ik in dit document een Bijbelleesmethode voorstellen die mij nu al meer dan 10 jaar heeft geholpen om de Bijbel heel structureel te blijven lezen: de zogenaamde S.O.A.P.-structuur. Het heeft niet alleen mij, maar al duizenden christenen geholpen in de dagelijkse toewijding van ons geloof in Jezus in onze eigen tijd.
Stap 1
Je leest iedere dag 1 hoofdstuk van de Bijbel:
Maandag Genesis – 2 Kronieken
Dinsdag Matteüs – Lukas
Woensdag Ezra – Hooglied
Donderdag Johannes, Handelingen & Openbaring
Vrijdag Jesaja – Maleachi
Zaterdag Romeinen – Judas
Zondag Psalmen
Je ziet het misschien al: op maandag lees je uit het Oude Testament. Op dinsdag uit het Nieuwe. Op woensdag weer uit het Oude, enz. De volgende maandag, een week later, ga je dan weer verder waar je een week geleden op maandag gestopt bent.
Stap 2
Koop een klein schriftje. Iedere dag schrijf je aan de bovenkant van een pagina de dag, datum en het hoofdstuk dat je die dag gaat lezen. Een week later dus het volgende hoofdstukje van wat je vandaag leest.
Stap 3
Wanneer je je hoofdstukje gelezen hebt, dan schrijf je aan het begin van de regel een dikke vette letter S aan het begin van de regel. Dit staat voor SCRIPTURE. Je schrijft dan het Bijbelvers over dat er het meest voor jou uitsprong of waarvan jij denkt dat dit het onderwerp van het hoofdstuk het beste beschrijft.
Daarna schrijf je een O. Dit staat voor OBSERVATION. Je beschrijft in een paar woorden of regeltjes wat jij denkt dat de tekst betekent of wat je ervan denkt.
Vervolgens schrijf je een A voor APPLICATION. Je schrijft nu wat jij er persoonlijk van kunt leren. Wat ga jij ermee doen? Wat is de les voor jou geweest? Beschrijf dus een actiepunt.
En als laatste de letter P, voor PRAYER. Schrijf een kort en krachtig gebed over wat jij hebt geleerd. Dank God voor de les van vandaag of vraag Hem om jou te helpen.
Tot slot
Stel dat je voelt dat je eens een heel Bijbelboek wilt doorlezen in een paar dagen. Of misschien lees je samen met een groep vrienden of de hele kerk door een Bijbelboek in een bepaalde maand. Dan kun je het dagenschemaatje voor die tijd even pauzeren en lees je het betreffende Bijbelboek door aan de hand van de S.O.A.P-structuur. Dan blijf je toch dagelijks goed reflecteren op de dagelijkse hoofdstukken die je leest. Is het Bijbelboek afgewerkt, dan kun je weer verdergaan waar je gebleven was met het dagenschema.
Dit was het. Supersimpel en heel erg effectief als je het mij vraagt. Wees gezegend met deze structuur. En maak een afspraak met jezelf om de Bijbel, hoe je het ook gaat doen, sowieso dagelijks te lezen.
God zelf wil met jou praten. Die Stem wil je niet missen.
– Tim